Saturday 14 January 2012

TRIFFLE

OK ANAK-ANAK SEKALIAN HARINI MUMMY NAK AJAR CARA-CARA BUAT TRIFFLE YE.
RULE DALAM RESEPI INI TAK PAYAH NAK BERGRAM-GRAM SEBAB RUMAH KITA BUKAN ADA PON PENIMBANG KAN. SO KITA AKAN PAKAI PERKAKAS DAPUR SEBAGAI PENYUKAT. MUMMY DAH TRY BUAT MINGGU LEPAS.

BAHAN-BAHAN

LAPISAN KEK
-GUNA SWISS ROLL PERISA APA PUN TAK APA

LAPISAN KASTAD
-1 TIN BUAH-BUAHAN KOKTEL
-5 SUDU BESAR TEPUNG KASTAD
-1 MANGKUK AIR
-2 SUDU BESAR GULA
-1 TIN SUSU CAIR

LAPISAN AGAR-AGAR
-1 PEKET AGAR-AGAR
-3 SUDU BESAR GULA 

CARA-CARA
1)POTONG KEK DAN SUSUN DALAM BEKAS.
2)BUKA TIN KOKTEL DAN ASINGKAN AIR DAN BUAH.
3)TABURKAN BUAHAN KOKTEL DI ATAS KEK DAN TUANG SETENGAH DARIPADA AIR   
   KOKTEL KE ATAS KEK.
4)PANASKAN SUSU CAIR DAN MASUKAN BAKI AIR KOKTEL.MASAK SEHINGGA 
   MENDIDIH.
5)LARUTKAN TEPUNG KASTAD BERSAMA SEMANGKUK AIR DAN TUANG KE DALAM 
   SUSU CAIR.TAMBAHKAN GULA.MASAK SEHINGGA PEKAT.
6)SETELAH PEKAT BOLEHLAH DITUANGKAN KE DALAM BEKAS TADI.
7)LARUTKAN AGAR-AGAR BERSAMA-SAMA DENGAN GULA.
8)TUANGKAN KE ATAS KASTAD.SEJUKKAN.


GAMBAR NIE AMBIK KAT YAHOO JE SEBAB X SEMPAT NAK SNAP YANG SENDIRI PUNYA. WARNA AGAR-AGAR BERGANTUNG KEPADA PERISA YANG DIBELI.




6 comments:

  1. salam..sweetnya mummy...hehe.follow me.. nice sharing!!!

    ReplyDelete
  2. mummy!!~hehe
    my mom pki susu segar Dutch Lady!!~
    hehe there will be a different ark??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala peah
      i'm not really sure la maybe the taste is just same

      Delete
  3. amboih la mummy . send penang satu .


    p/s: ku kuciwa nany )=

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala jn la kecewa sbak aku bila hg ckp cam tu huhuhu

      Delete